Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2011 12:31 - ПРАВИЛА ЗА ДОБРА ЗЕМЕДЕЛСКА ПРАКТИКА
Автор: fermeri Категория: Технологии   
Прочетен: 2836 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 08.11.2011 13:35



ПРАВИЛА ЗА ДОБРА ЗЕМЕДЕЛСКА ПРАКТИКА  с цел опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници второ допълнено издание Проект “Устойчиво управление на земите” е съвместна инициатива на Програмата на ООН за развитие, Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието и горите1, финансиран от Глобалния Екологичен фонд.

 

 Проект Устойчиво управление на земите Звено за управление на проекта Министерстно на околната среда и водите 1000 София бул.

 

   Правилата за добра земеделска практика са разработени в рамките на българо-холандско-гръцки туининг проект BG/ 2002/IB-AG-02 “Подкрепа за предприсъединителната стратегия в областта на агро- екологията”.

   

  ВЪВЕДЕНИЕ

  Внасянето на по-големи количества азотсъдържащи торове, необходими за развитието на културите, както и неправилната им употреба, причинява замърсяване с нитрати и на почвата, и на водите (повърхностни и подземни). Въздухът също може да бъде замърсен чрез газообразните загуби на азот, когато някои видове азотни торове (напр. карбамид) се внасят при неподходяща температура и на неподходяща почва.

РИСКЪТ

ОТ ВНАСЯНЕ НА ИЗЛИШНИ КОЛИЧЕСТВА АЗОТНИ ВЕЩЕСТВА СЕ ДЪЛЖИ НА:

* надценяване на очакваните добиви Необходимо е точно да се определят очакваните добиви от конкретното поле. По този начин по-добре ще се определят нуждите от азот за всяка култура;

* подценяване на запасеността на почвата с азот Тази запасеност трябва да се определи много точно с помощта на почвени анализи, тъй като тя се променя в зависимост от климата, предшественика и торенето му;

* подценяване на количеството азот, което се съдържа в органичните торове (оборски тор, овчи тор, птичи тор, компости, силажи). При торене с органични торове трябва да се има предвид съдържанието на азот в тях и количеството, което трябва да се внесе;

* несъобразяване със съдържанието на усвоими за растенията форми на фосфор и калий;

* неравномерно внасяне на торовете, което зависи от лошата регулировка на машините за торене климатичните фактори (вятър). Замърсяването на водите с нитрати от земеделски източници може да бъде предизвикано от “точков” или “дифузен” източник.

“Точковото” замърсяване

е налице, когато се допусне изпускане или заустване на замърсяващи вещества във водите от конкретен източник, в случая нитрати (например просмукване на оборски тор от торище). Обикновено се явява в резултат на пропуски, небрежност и неправилно управление и съхранение на органични торове, но най-често поради липса на съоръжения за тази цел.

“Дифузни” източници

Този вид замърсяване се дължи на общо просмукване на вода от земната повърхност или от общо движение на нитратите в почвата. Дифузният източник на замърсяване е резултат от прилагането на органични или минерални торове в количества, превишаващи нуждите на културите от хранителни елементи, или от тънък повърхностен почвен слой, който не може да абсорбира хранителните вещества. Замърсяване може да се получи и когато се внасят торове при неподходящи почвени или климатични условия. Ако земеделските култури или пасищната растителност не са в състояние да усвоят наличните хранителни вещества, то значителна част от тях се губят чрез изтичане в полската отводнителна система, в близки реки и езера или проникват в по-долните почвени слоеве, което води до замърсяване на подземните води. Замърсяването може да бъде причинено и от точкови източници, дължащо се на небрежно складиране и съхраняване на торове в близост до сондажи и кладенци, в резултат на което разтворените торове попадат директно в подземни води.


Прочети целия материал от тук




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
06.02.2012 08:39
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fermeri
Категория: Технологии
Прочетен: 23754
Постинги: 4
Коментари: 2
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031